Potrawa której sekret tkwi w sztuce mieszania
Popularną potrawą północnej kuchni włoskiej jest risotto. Określane jako danie pierwsze (primo piatto) serwowane jest przed daniem głównym, zamiennie z zupą bądź makaronem.Ryż w risotto powinien być ugotowany jak makaron al. dente – miękki ale jędrny.
Składniki:
Kurczak w sosie curry Agrico – 2 puszki
Ryż do risotto (np. Arborio,Carnaroli,Baldo)– 2 woreczki
Wino białe wytrawne ¾ szklanki
1 cebula
1 papryka czerwona
Zielony groszek – 1 puszka
Kukurydza – 1 puszka
Marchew – 3 szt.
Korzeń pietruszki – 2 szt
Por – 1 szt.
Ok. 3 łyżki curry
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Starty parmezan
Przygotować bulion warzywny. Do 1 litra wody dodać obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszka, seler i por) oraz wsypać 3 łyżki przyprawy curry. Gotować do momentu uzyskania aromatycznego wywaru.
Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać ryż i smażyć mieszając około 2 minuty. Następnie podlewać wytrawnym winem, które musi zostać wchłonięte przez ziarna. Kiedy już całkowicie wyparuje, można przejść do stopniowego podlewania bulionem.
Przed dodaniem kolejnej porcji należy pamiętać, aby każda poprzednia została uprzednio wchłonięta przez ryż, a także nie zapominać o ciągłym mieszaniu. Gdy ryż uzyska kremową konsystencję (z reguły twa to kilkanaście minut, od 16 do 18) dodać pokrojone kawałki kurczaka w sosie curry, groszek, paprykę i kukurydzę. Posypać startym parmezanem.