Królowa włoskiego stołu
W dzisiejszych czasach pizza serwowana jest z wieloma różnymi składnikami i w bardzo wielu różnych wersjach często powstałych po połączeniu z tradycyjną kuchnią narodową innych krajów. Placki wytwarzane są w najróżniejszych rozmiarach i kształtach choć ciągle najpopularniejszym z nich jest koło.
Składniki:
Ciasto na pizzę o średnicy 30cm:
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
100 ml ciepłej wody
Na wierzch:
Kawałki kurczaka w sosie słodkie chili Agrico – 1 puszka
Pomidory z puszki 125 g
1 ząbek czosnku
Ser mozzarella
Drobno posiekane oregano
Inne dodatki według uznania: papryka, zielony groszek, kukurydza.
Dressing:
2 łyżkiposiekanychzielonycholiwek
1 łyżkadrobnoposiekanejczerwonejcebuli
¼ małej,wypestkowanejidrobnopokrojonejpapryczkichilli
2 łyżkisokuzcytryny
30 ml oliwy z oliwek
Drożdże, sól i ciepłą wodę wymieszać w misce. Wmieszać oliwę i odstawić na 10 minut.
Dodać mąkę i zagniatać 15 minut lub do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Z ciasta uformować kulę, posmarować ją delikatnie oliwą, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h.
Kamień do pieczenia pizzy włożyć do piekarnika i nagrzać do temp. 250 st C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm.
Pomidory zblendowaćz 2 łyżkami drobno posiekanego oregano oraz ząbkiem czosnku. Posmarować sosem przygotowane ciasto na pizzę, dodać kawałki kurczaka i inne dodatki według uznania. Posypać startym serem.
Pizzę położyć na rozgrzanym kamieniu i piec ok. 5-8 minut, aż ciasto będzie wyraźnie rumiane na brzegach.
Wyjąć pizzę z piekarnika, na wierzchu polać dressingiem.