Włoska przekąska, wspaniały pomysł na lekką kolację
Nazwa bruschetta w dialekcie rzymskim oznacza pieczony nad ogniem.Twórcami bruschetty byli włoscy rolnicy, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. Podczas ciężkiej i monotonnej pracy posilali się oni opiekanymi na ogniu kawałkami chleba, który następnie skrapiali oliwą i posypywali solą.
Składniki:
Kurczak w sosie majonezowym Agrico – 1 puszka
2-3 pomidory Lima (lub inne z przewagą miąższu)
200 g mozzarelli,
10-15 czarnych oliwek,
1 ząbek czosnku,
Garść świeżych listków bazylii,
Chleb typu włoskiego lub ciabatta
Oliwa z oliwek,
Pieprz
Pomidory sparzyć, obierać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i delikatnie posolić. Pozostawić na sitku do odsączenia. Mozzarellę pokroić w kosteczkę i również odstawić do odsączenia. Kurczaka wyjąć z puszki pokroić w kawałki następnie oliwki pokroić w plasterki. Bazylię i tymianek drobno posiekać. Wszystko połączyć, dodać 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i doprawić pieprzem do smaku. Pieczywo pokroić, posmarować oliwą i roztartym czosnkiem, a następnie nałożyć kurczaka wymieszanego z dodatkami . Piec w piekarniku nagrzanym na 190°C przez 15 minut.